Big Band-ul Radio a luat ființă în 1949, întâi în formula combo, pentru ca în anul 1953, când la conducerea acestei orchestre a fost numit Sile Dinicu, să se mărească cu o secțiune de corzi, ajungând la un ansamblu de 45 de instrumentiști și purtând denumirea de Orchestra Radio-Televiziunii Române. După 1989, orchestra a devenit ceea ce este azi: Big Band-ul Radio. De-a lungul anilor, 4 dirijori și-au legat numele de această orchestră: Sile Dinicu (din 1953), Cornel Popescu (din 1985), Ion Cristinoiu (din 1991) si Ionel Tudor (din 1994).
Orchestra este alcatuită din muzicieni de elită, dar și din cei mai buni instrumentiști din tânăra generație și reprezintă un ansamblu unic în peisajul muzical românesc.
Big Band-ul Radio a fost prezent pe scena celor mai importante evenimente, concursuri si festivaluri, naționale si internaționale, de muzică de jazz, blues, pop, pop-rock sau simfonic-pop din România, în nenumarate concerte de tip „Proms”, emisiuni si concursuri de televiziune, emisiuni de radio precum și numeroase concerte și recitaluri alături de nume mari ale jazz-ului, blues-ului sau ale muzicii pop sau rock din țară sau din străinătate.
Aura Urziceanu
Una dintre cele mai expresive voci ale timpurilor noastre, Aura Urziceanu a cucerit publicul prin interpretări de excepţie şi prin materiale componistice pline de originalitate, constant proaspete şi pline de fantezie.
Cariera ei reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A câştigat distincţii şi premii precum Europe Cup – Knocke, Belgia , The Europe Prize şi a obţinut cronici superlative în America de Nord, în publicaţii precum New York Times, Toronto Life, New Yorker,Canadian Composer.
Aura Urziceanu a susţinut turnee în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni şi instrumentişti americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. A cântat cu Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dionne Worick, Joe Williams şi Jack Jones.
În anul 2005 a înregistrat binecunoscutul album, The best of Aura.
Ionel Tudor este unul dintre puținii muzicieni contemporani care au ”pătruns” (pe când avea 14 ani) în ”laboratorul sonor” al Big Band-lui Radio, condus de Sile Dinicu. Pentru Ionel Tudor a fost o experiență esențială în drumul său artistic pentru atingerea actualului statut, de muzician complet. Înțelepciunea și răbdarea sunt leitmotivele progresiei artistice a lui Ionel Tudor, un muzician care a îmbinat armonios propriul talent cu știința artei sonore.
Pianist, pedagog, compozitor, orchestrator și dirijor, Ionel Tudor conturează elocvent condiția muzicianului cu notorietate. Dincolo de premiile obținute la Festivalul de la Mamaia, de contribuția personală la afirmarea unor artiști importanți autohtoni, Ionel Tudor este unul dintre cei mai importanți susținători ai creației românești. Cei aproape 30 de ani de când este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și deceniile petrecute la pupitrul Big Bandului Radio, argumentează reputația incontestabilă a lui Ionel Tudor, o personalitate a muzicii autohtone.
- credit foto: Liviu Ungureanu